Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

"Eye Phone"


    Ακούγεται ακριβώς ίδιο με τη «ναυαρχίδα» των smartphone, αλλά η χρήση του είναι πολύ πιο σημαντική για εκατομμύρια ανθρώπους. Πρόκειται για το Eye Phone, ουσιαστικά ένα «έξυπνο» κινητό που γίνεται εργαλείο για την οφθαλμολογική εξέταση
   Η ομάδα που το δημιούργησε άρχισε ήδη να το χρησιμοποιεί δοκιμαστικά στην Κένυα, όπου έχει αποδειχθεί σωτήριο για χιλιάδες ανθρώπους. Με δεδομένο πως πρόκειται για χώρα 40 εκατ. κατοίκων, με μόλις 86 ειδικευμένους οφθαλμίατρους, από τους οποίους οι μισοί εργάζονται την πρωτεύουσα, το Ναϊρόμπι, δεν θα υπήρχε ιδανικότερος τόπος δοκιμής.

   Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το Eye Phone, όπως το αποκαλούν οι δημιουργοί του είναι αρκετά απλή και σχετικά φθηνή σε σύγκριση με το επαγγελματικό οφθαλμοσκόπιο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα απλό smartphone, με πρόσθετο φακό ο οποίος σκανάρει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, ενώ μία εφαρμογή καταγράφει τα δεδομένα.
   Στη συνέχεια οι ειδικοί τα αναλύουν, προκειμένου να κάνουν διάγνωση και να προτείνουν θεραπεία. Η επιστημονική ομάδα που δημιούργησε το πρόγραμμα ελπίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα λυθεί το πρόβλημα που παρατηρείται σε χώρες όπως η Κένυα, όπου ο πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση σε γιατρούς. Έως τώρα έχουν εξετάσει περισσότερους από 5.000 ανθρώπους, που σε πολλές περιπτώσεις ταλαιπωρούνταν από οφθαλμολογικά προβλήματα για τα οποία η λύση ήταν πολύ απλή. Στόχος τους είναι να εφαρμόσουν ανάλογο πρόγραμμα και σε άλλες χώρες.


via


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου