Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Μια βιβλιοθήκη διαφορετική από τις άλλες!


  Μια βιβλιοθήκη χωρίς βιβλία άνοιξε στο Σαν Αντόνιο. Η πρώτη ηλεκτρονική, δημόσια βιβλιοθήκη των Ηνωμένων Πολιτειών είναι από την Παρασκευή αυτή στο Σαν Αντόνιο του Τέξας. Ήρθε  καθώς φαίνεται, η ώρα να ξεχάσουμε τα φορτωμένα ράφια, τις ατμοσφαιρικές γωνιές ανάγνωσης, τους αχανείς διαδρόμους, τους παλιούς τόμους και τις σπάνιες εκδόσεις. Εδώ μιλάμε για την αποθέωση της τεχνολογίας και του design. Ιδού η Bexar County BiblioTech Library. 

 Το κτίριο δεν έχει τη μυρωδιά του βιβλίου, ούτε θυμίζει στο ελάχιστο την παραδοσιακή εικόνα που έχουμε για μια βιβλιοθήκη. Πρόκειται για την πρώτη 100% ηλεκτρονική βιβλιοθήκη σε όλες τις ΗΠΑ.
Ακολουθεί όμως πλήρως τις νέες τεχνολογίες και είναι πλήρως εξοπλισμένη με 10.000 ηλεκτρονικά βιβλία και 500 ψηφιακούς αναγνώστες (e-readers).
  Ο δικαστής της κομητείας, Νέλσον Γουλφ, είναι περήφανος για τη νέα βιβλιοθήκη, αν και δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να εκτιμήσει την αξία της συγκεκριμένης βιβλιοθήκης.
  Δεν έχει στο σπίτι του e-reader και αρνείται να διαβάσει ηλεκτρονικά βιβλία. Δηλώνει λάτρης της νουβέλας και κάνει συλλογή από μυθιστορήματα, τα οποία έχει αγοράσει στην πρώτη τους έκδοση και απολαμβάνει τη μυρωδιά του χαρτιού. Πόσοι και πόσοι από τους φανατικούς αναγνώστες του βιβλίου δεν έχουν επικαλεστεί αυτή τη γλυκιά ευχαρίστηση της μυρωδιάς του βιβλίου...
  Πάντως, ο Γουλφ έχει την ηρεμία και τη διορατικότητα να εξυμνήσει την αξία της βιβλιοθήκης, για όσους ανθρώπους είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και μπορούν να την εκτιμήσουν.
Ο Γουλφ αναγνωρίζει την τεράστια εξέλιξη μέσα σε μια 20ετία, καθώς στο Σαν Αντόνιο υπήρχε βιβλιοθήκη γιγαντιαίων διαστάσεων, εμβαδού 240.000 τετραγωνικών μέτρων, σε έξι συνολικά ορόφους.Η νέα δημόσια βιβλιοθήκη κόστισε πάνω από 50 εκατ. δολάρια, όμως εξοικονόμησε πολύ χώρο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου