Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

NASA: Ο πρώτος τρισδιάστατος εκτυπωτής... πίτσας για αστροναύτες είναι γεγονός!


NASA: Ο πρώτος τρισδιάστατος εκτυπωτής... πίτσας για αστροναύτες είναι γεγονός!



   Μπορεί για τα περισσότερα αγόρια σε μικρή ηλικία η πιο συνήθης απάντηση στην ερώτηση «τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;» να είναι «αστροναύτης», εντούτοις η καθημερινότητα που βιώνει κάποιος όντας σε ένα διαστημικό σταθμό, απέχει μακράν από αυτή που έχουμε συνηθίσει εμείς οι υπόλοιποι που δεν ξεφεύγουμε από την βαρύτητα του πλανήτη μας. Μια από τις βασικότερες διαφορές που ζουν οι αστροναύτες, είναι φυσικά...το φαγητό.
 Όπως θα έχετε παρακολουθήσει σε διάφορα βίντεο που έχει δείξει η NASA κατά την πάροδο των ετών, από την εποχή που η τηλεόραση ήταν πανταχού παρούσα στην πληροφόρηση, έως σήμερα που έχει αντικατασταθεί από το Διαδίκτυο, οι συνάνθρωποι μας που κάνουν το όνειρο των μικρών αγοριών πραγματικότητα, τρώνε «φαγητά» που δεν μοιάζουν καθόλου στην όψη με αυτά που καταναλώνουμε εμείς. Είτε υπό την μορφή χαπιών παλαιότερα, είτε ως αλοιφές / πάστες, είτε και ως στεγνή-κατεψυγμένη συμπυκνωμένη τροφή, τα «εδέσματα» του Διαστήματος δεν έχουν απολύτως καμία ομοιότητα με τις επίγειες τροφές που αντικρίζουμε στα πιάτα μας. Μελλοντικά όμως, αυτό ενδέχεται να αλλάξει, προσφέροντας επιτέλους και στους κοσμοναύτες τροφή αρκετά πιο...γήινη, τόσο στην όψη όσο και στην γεύση. Ο Anjan Contractor, μηχανολόγος μηχανικός της εταιρείας «Systems & Materials Research Corporation», κατάφερε να δημιουργήσει τον πρώτο τρισδιάστατο (3D) εκτυπωτή...πίτσας!



Στο ακόλουθο βίντεο, μπορείτε να παρακολουθήσετε πως ο εκτυπωτής δύναται να «τυπώσει» μια κανονική και πλήρους μεγέθους πίτσα (αν και όχι σπέσιαλ, παρά απλή), με όλα τα στοιχεία που έχει και μια παραδοσιακής παρασκευής, όπως πρωτεΐνη, άμυλο, λιπαρά, οσμή και γεύση, διατηρώντας παράλληλα την γνωστή δομή που έχει η δημοφιλής γαστρονομική λιχουδιά. Μάλιστα, κατά την διάρκεια της «εκτύπωσης» η πίτσα ψηνόταν ταυτόχρονα, ώστε να φτάσει στην τελική και έτοιμη προς κατανάλωση μορφή της, ενώ η όλη διαδικασία απαιτεί μόλις 70 δευτερόλεπτα.  





  Κατά τα λεγόμενα του Anjan Contractor «Πρώτα τυπώνεται μια στρώση ζύμης, η οποία ψήνεται την ίδια στιγμή από την θερμή εστία που βρίσκεται από κάτω της. Μετά, τοποθετείται η βάση της τοματο-σάλτσας, που είναι αποθηκευμένη στον εκτυπωτή σε μορφή σκόνης και κατόπιν αναμιγνύεται με νερό και λάδι. Τέλος, το γαρνίρισμα της πίτσας αποτελείται από μια ‘βάση πρωτεϊνών’, η οποία μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε πηγή, όπως ζωική, φυτική ή από γάλα».


  

  Το εγχείρημα χρηματοδοτήθηκε από την NASA (125.000 δολάρια) από την Άνοιξη του περασμένου χρόνου, δημιουργήθηκε από τον Anjan Contractor, δυστυχώς όμως για τους αστροναύτες, η απόφαση της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ να προσφέρει 3D-εκτυπωμένη πίτσα στους ταξιδιώτες του Διαστήματος, απέχει ακόμα αρκετά χρόνια.




via

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου